World of Pandemonia

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Suomi...

Kto by nepochopil-prekladám-Fínsko:)

FÍNSKO....:)

Nejak a ani sama neviem ako, som si túto severskú krajinu zamilovala. Zatial som tam nebola, ale raz keď si našetrím dosť prašuliek, pôjdem poobzerať fínskych chlapcov a samozrejme nejaké tie historické pamiatky. Už sa na to poctivo pripravujem-snažím sa natlačiť si do hlavičky čo-to z fínskeho jazyka, okukávam stránky o Fínsku a občas urobím niekomu prednášku o tom, aké je Fínsko krásne. A je aby ste vedeli. Len v lete je treba trochu viac repelentu... Je to totiž krajina tisícich jazier a z tých jazier na vás môžu zaútočiť trochu nesympatické fínske komáre. Ja osobne, teda keby som raz mala tú možnosť, by som cestu po Fínsku zobrala pekne od spodu-teda z juhu:) Od Helsínk až po Laponsko... Fínsko má menej obyvateľov než naše maličké Slovensko, ale väčší výbeh... Až 338 145 km štvorcových. Na tejto ploche sa nachádza presne 187 888 jazier. A kto si myslí, že je tu večná zima a ľad, vyvediem ho z omylu. V lete sa tu dočkáte aj príjemných 25°C. A nielen to. Taký polárny deň a polárna noc sú nozaj krásny zážitok. V lete jeden deň slniečko vôbec nezapadne za obzor a v zime sa zas nad neho nevyšplhá. A keď už tolko používam prívlastok polárny spomeniem ešte jeden jav typický pre severské krajinky-polárna žiara... Úžasný pohľad, keď sa kozmický prach hrá s atmosférou. Hotové divadlo:)

Keď sa povie Fínsko, niekomu to možno pripomenie napríklad Nokiu:) Raz som kdesi počula, že fíni majú nový národný šport-hod Nokiou do diaľky a súťaž, kto vydrží sedieť dlhšie nahý v mravenisku... Odvážny národ:) Ešte spomeniem niečo made in Finland-fínska sauna, fínska vodka(hmmm;)) či nejaké fínske hudobné telesá (Nightwish, HIM, Waltari, The 69 Eyes, The Rasmus, Apocalypica, Stratovarius a iné)...

V súvislosti s Fínskom na nete ma zaujala stránka http://interface.megaloman.sk/suomi/index.html

Prečítajte (teda koho to tam ťahá) a ja vám želám hyvää päivää:)

 


♥ Suomi ♥ Finland ♥ | stály odkaz

Komentáre

  1. teeeda
    tými fotkami mi rozohrievaš srdce. MILUJEM Fínsko
    publikované: 19.03.2006 19:00:28 | autor: mŕtve nebo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Suomi
    Som rada ze som nieni sama...:)Ja som sa do tejto krajiny zalubila a ani neviem preco...Je to proste nieco uzasne...Nadhera:)
    publikované: 20.03.2006 18:23:46 | autor: Pandemonia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hmmm
    Hneď by som tam s tebou šiel !!! :* ale to vieš vlastne :) Snívať pod polárnou žarou v objatí :*
    publikované: 20.05.2006 18:02:30 | autor: Nordmann (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014